Når fundamentet betyder det hele

Hvis du skal bygge nyt, eller gøre det gamle lidt større, så vil du på et eller andet tidspunkt blive mødt af spørgsmålet om hvordan fundamentet skal være lavet. I dag er der mange muligheder for at skabe et godt solidt fundament, faktisk også uden, at man behøver lave de helt store og dybe udgravninger. Det først man skal igennem er dog en undersøgelse af jordbunden. Det kan nemlig være en meget blød undergrund, hvilket på den lange bane kan give problemer med sætningsskader.

Hvis undergrunden er meget blød kan man med pilotering gøre grunden mere stabil, eller det tror de fleste i hvert fald det handler om, men det man rent faktisk gøre er, at skabe et dybere liggende punktfundament, til det fundament man er ved at bygge.

Hvis man laver fundament til beboelse skal radonspærre med overvejelser, eller det skal faktisk ikke kun være overvejelse, det skal med i projektet. For blot få år siden var husene ikke ligeså tætte som de bygges i dag, og derfor var det ikke en udfordring med den gifte radongas, men i dag bygges nye huse meget tætte, og skal klare nogen ret markante trykkrav for at blive godkendt. Derfor har gassen ikke mulighed for at slippe ud af huset, og derfor skal der i fundamentet være en spærre.

Et godt fundament er uden fugt

Er du endnu ikke gået i gang med at bygge, så vent lige et øjeblik og tænk omfangsdræn med i projektet. De fleste tror, at man kun behøver dræne omkring huse der har kælder, men det er ikke helt korrekt, og dog alligevel en meget godt rettesnor. Men der kan i mange tilfælde også være god grund til at lave et omfangsdræn ved huse uden kælder. Det kan fx. være et sted hvor huset ligger lavt i terræn. Her vil man ret hurtigt fortryde at der ikke er bygget en dræn, omvendt vil man ikke bemærke det hvis det allerede fra start er etableret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *